Крах «ЕНРОНУ»: причини та наслідки

   Кінець минулого та початок поточного року ознаменувалися двома масштабними катастрофами на світовому фінансовому ринку. Спочатку Аргентина оголосила дефолт за своїм зовнішнім боргом майже $132 млрд. А потім вже у США спалахнув скандал навколо банкрутства відомої компанії «Енрон», яка протягом декількох тижнів перетворилась із сьомої за розміром капіталізації компанії США у банкрута. Фахівці вважають це банкрутство одним з найбільших у світовій історії.

   Пройде ще не один місяць до того моменту, коли комісії, створені з приводу банкрутства компанії (першу з них створила Федеральна резервна система США, а другу – Комісія з цінних паперів та бірж), зможуть встановити, що ж призвело до краху «Енрону». Але вже сьогодні можна визначити деякі проблеми, що спричинили банкрутство компанії, на яку припадало близько 25-30% американського ринку електроенергетики.
   За останні 15 років капітали «Енрону» зросли у 35 разів. У 2000 році оборот «Енрону» становив $101 млрд., доходи зросли майже вдвічі, а капіталізація дорівнювала $63 млрд. Коли компанія подала заяву на банкрутство за ст. 11 Кодексу про банкрутство («Реорганізація»), її активи дорівнювали майже $50 млрд., а пасиви перевищували $31 млрд.
   За рахунок чого ж зростання доходів компанії набуло таких шалених темпів?
   Спробуємо розібратися майже в хронологічному порядку, як могло статися, що така велика і надприбуткова компанія за півроку стала банкрутом, та які фактори сприяли цьому. Відповіді на ці та інші запитання можуть бути цікавими тому, що «Енрон» був одним з найактивніших учасників світового фондового ринку, ціна акцій якого сягала $90,56 за одиницю. Крім того, банкрутство «Енрону» відразу ж висвітлило багато проблем фондового ринку, а саме: як потрібно поводитися з акціями компаній зі швидкими темпами зростання і чи варто безоглядно довіряти прогнозам аналітиків фондового ринку та багато інших.
   Тривалий час майже нічого не передвіщало кризи. У 2000 році «Енрон» отримав $100 млрд. доходу та $l млн. чистого прибутку. Всі ці цифри позитивно впливали на інвесторів. І це незважаючи на те, що ніхто достовірно не знав, чим насправді займається лідер північноамериканського ринку по природному газу та електроенергії.
   Компанія «Енрон», створена в 1985 році у Хьюстоні, на початку своєї діяльності володіла газопроводами і займалася постачанням природного газу комунальним компаніям на території США. Таким чином, вона була учасником поважного, передбачуваного і регульованого бізнесу. Але вже через рік, після того як уряд відмовився від жорсткого регулювання газової галузі, керівництво «Енрону» вирішило, що потрібні зміни. «Енрон» почав контролювати ринок шляхом створення власної торгової системи, в якій компанії відводилася роль посередника між продавцями та покупцями, котрий отримував прибуток незалежно від напряму руху цін на природний газ, а потім транспортував цей газ по своїх газопроводах довжиною 37 тис. міль.
   Ця система була вигідною для клієнтів, адже вони могли купувати і продавати газ у будь-якій необхідній їм кількості й отримувати його в будь-які вигідні їм строки. Але головне те, що клієнтам не потрібно було звертатися до брокерських фірм для укладання угод, як вони це робили б на товарній біржі. Як наслідок, «Енрон» стверджував, що його система є значно дешевшою. Товарним ринкам, подібним до Нью-Йоркської товарної біржі NYMEX, важко було конкурувати із цією компанією. У середині 90-х років «Енрон» захопив контроль над ...